Twee naties, één eiland

Sint Maarten is een plek als geen ander en wij denken altijd dat het onze Franse en Nederlandse achtergrond en multiculturele identiteit is die zowel de lokale bevolking als bezoekers betovert. De bewoners weten dat beter dan wie dan ook. Sommigen wonen aan de ene kant en gaan naar school of het werk aan de andere kant. Dit is niets nieuws. In het verleden liepen mensen kilometers ver over heuvels om de markt te bezoeken, naar een maanlichtdans te gaan of zelfs een minnaar te ontmoeten, want aan welke kant je ook hoort, dit eiland is één geheel. 

Een beetje geschiedenis

Het oudste verdrag dat in het Caribische gebied van kracht is, is het Verdrag van Concordia dat in 1648 door Nederlanders en Fransen werd ondertekend om de verdeling van Sint Maarten vast te leggen. De verdeling was gebaseerd op de economische behoeften van elke staat en de nabijheid van nabijgelegen kolonies. Met dit verdrag kwamen beide partijen overeen om middelen te delen en elkaar te beschermen. Het werd meer dan tien keer geschonden voordat het echt werd afgedwongen en gerespecteerd. Maar vandaag de dag profiteren beide kanten van de culturele en economische band, die door de eeuwen heen is versterkt. 

Twee landen, één volk

Hoewel beide kanten worden geregeerd door twee verschillende bestuursorganen en elk zijn eigen unieke wetten volgt, is de band tussen de lokale bevolking onmiskenbaar. Het is een groot voordeel om toegang te hebben tot diensten aan beide kanten van het eiland, maar ook om getuige te zijn van de dualiteit in levensstijlen.

De Nederlandse kant is het zuidelijke deel van het eiland en is een van de vier landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Hoewel het Nederlands wordt beschouwd als de officiële taal aan de Nederlandse kant, wordt op het hele eiland Engels en een lokale creoolse taal die op het Engels is gebaseerd gesproken. Bezoekers zullen ook merken dat er nog veel meer talen worden gesproken op het eiland. 

De Nederlandse kant van het eiland is de thuisbasis van de luchthaven, cruisehaven en de kosmopolitische hoofdstad Phillipsburg. Hoewel de officiële munteenheid van het land de Antilliaanse gulden (ANG) is, wordt de Amerikaanse dollar vaker gebruikt.

Zowel de lokale bevolking als de bezoekers hebben gemerkt dat deze kant van het eiland een meer Caribische sfeer heeft dan de noordelijke kant, maar het Franse Saint Martin heeft dan weer zijn eigen attracties die reizigers echt niet mogen missen.

De Franse kant, gelegen in het noorden, is rustiger en heeft een meer Europese cultuur. Ook zijn daar meer avonturen te beleven in de natuur. De euro is de belangrijkste munteenheid en de winkels zijn gesloten tussen 12.00 en 14.00 uur voor de lunch, een gewoonte die is overgenomen van de Fransen. Beide hoofdsteden, Philipsburg en Marigot, tonen de schilderachtige structuur van de traditionele architectuur, hardwerkende marktverkopers en winkelervaringen van het eiland. 

Een smeltkroes

Het unieke sociale landschap van het eiland wordt nog bijzonderder als je beseft dat er meer dan 100 nationaliteiten zijn die Sint Maarten hun thuis noemen, waardoor het eiland uit zijn voegen barst met talen, gerechten en tradities van over de hele wereld. Stel je voor dat je elke dag minstens twee keer per dag van een andere kookstijl kunt genieten. Dankzij deze diversiteit is Sint Maarten de culinaire hoofdstad van het Caribisch gebied. Of je nu op zoek bent naar heerlijk lokaal eten of creatieve gerechten van bekroonde chef-koks: er is voor iedereen wel een perfecte eetervaring te vinden. Simpson Bay in het zuiden en Grand Case in het noorden zijn gebieden met veel eetgelegenheden. Waar en wat je wilt eten is het enige waar je je zorgen om hoeft te maken.

Beide kanten zijn knooppunten vanwaar je een duidelijk en charmant uitzicht hebt op de omliggende eilanden. De twee kanten zijn echter multicultureel en sensationeel en hebben veel te bieden.

Things To Do

St. Maarten might look like just another tiny island in the middle of the Caribbean Sea, but visitors and locals alike know…

Museums & History

St. Maarten is an island filled with rich history, unique stories, and captivating talents that can all be explored through…

Culture & History

You know the island as Sint Maarten, a name given by the (Dutch) Europeans, but the first inhabitants, the Amerindians…