Reistips

Ga zorgeloos op vakantie naar Sint Maarten met deze deskundige reistips. Je waant je straks gewoon echt een local op het eiland! Profiteer van de praktische informatie over valuta, banken, telefoondiensten en alles wat je moet weten voor een leuke, zorgeloze vakantie op Friendly Island. 

Valuta

De officiële munteenheid van Sint Maarten is de Antilliaanse gulden. Dit was de officiële munteenheid van de voormalige Nederlandse Antillen en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. De euro wordt alleen gebruikt in het noorden (in Saint Martin). Ondanks de twee verschillende officiële munteenheden, wordt de Amerikaanse dollar aan beide kanten geaccepteerd, waarbij Sint Maarten de Amerikaanse dollar het meest gebruikt. Het is niet ongebruikelijk om wisselgeld in Amerikaanse dollars te ontvangen, zelfs als je met guldens betaalt. 

Creditcards worden op bepaalde plekken geaccepteerd en het is altijd aan te raden om wat extra contant geld bij je te hebben voor de 'mom & pop shops' die meestal alleen contant geld accepteren. 

Openingstijden bank

De banken op Sint Maarten zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 15.30 uur. Geldautomaten zijn te vinden bij elke lokale bank of op andere locaties met veel verkeer. 

Locaties banken en geldautomaten

Windward Island Bank - Filiaal Philipsburg
Windward Island Bank - Filiaal Bush Road
Windward Island Bank - Filiaal Simpson Bay
Windward Island Bank - Geldautomaat Cole Bay 
Windward Island Bank - Geldautomaat Point Blanche 
Windward Island Bank - Geldautomaat Philipsburg Front Street
Republic Bank - Filiaal Simpson Bay
Republic Bank - Filiaal Philipsburg
Banco di Caribe - Filiaal Philipsburg
Banco di Caribe - Filiaal Simpson Bay 
First Caribbean Bank - Filiaal Philipsburg

Telefoondiensten

De meeste grote aanbieders van telefoondiensten werken ook op Sint Maarten. Check voordat je naar Sint Maarten vliegt bij je telefoonprovider wat voor internationale abonnementen ze hebben. Als je voor een langere periode op het eiland verblijft of je gewoon een goedkopere optie zoekt, kun je een simkaart met verschillende bundels kopen voor tijdens je verblijf op het eiland. 

FLOW
Telefoonnummer: +1721-588-1010
E-mailadres: infosxm@cwc.com
Website: https://www.uts-ec.com/

FLOW Philipsburg
2 Codville Webster Road
Maandag t/m vrijdag 08.00-16.00 uur 

FLOW Cole Bay
Paradise Plaza Mall
Maandag t/m vrijdag 08.00-16.00 uur 

FLOW Marigot
24 Rue de la République
Maandag t/m vrijdag 08.30-13.00 uur & 14.30-17.00 uur

TELEM 
Telefoonnummer: +1721-548-4357
E-mailadres: info@telemgroup.sx
Website: https://telemgroup.sx 

TELEM Philipsburg
2 Soualiga Boulevard
Maandag t/m vrijdag 08.00-16.00 uur

TELEM Simpson Bay 
Skyport Marina 
Maandag t/m vrijdag 08.00-16.00 uur

Het landnummer van Sint Maarten is +1721 wanneer je vanuit het buitenland of vanuit het Franse St Martin aan de noordkant belt. 

Het landnummer van Saint Martin is +590. Wanneer je vanuit de Nederlandse kant belt, moet je 011-590-590 kiezen voor vaste lijnen en 011-590-690 voor mobiele telefoons. 

Elektriciteit

Op Sint Maarten volgen we de Amerikaanse elektriciteitsnormen. Apparaten werken op 110/120 volt. Als je op beide kanten verblijft, vergeet dan niet om een adapter mee te nemen, want Saint Martin volgt de Europese norm en daarom werken apparaten daar op 220 volt.

Tijdzone

De standaardtijd in Sint Maarten is Atlantic Standard Time of UTC-4
Dezelfde tijdzone als New York
Eén uur later dan in Chicago
Drie uur later dan in Los Angeles
Zes uur vroeger dan in Parijs
Zes uur vroeger dan in Amsterdam 
Sint Maarten heeft geen zomertijdregeling.

Feestdagen

Sint Maarten neemt de volgende feestdagen in acht voor het jaar 2021. Banken en kantoren zijn meestal gesloten op deze dagen. Restaurants en de meeste winkels zijn wel open op feestdagen. 
Datum

Parkeren in Philipsburg & Simpson Bay

Hoewel betaalde parkeerterreinen en -garages zeer ongebruikelijk zijn op Sint Maarten, zijn er wel bepaalde aangewezen parkeerplaatsen binnen Philipsburg en Simpson Bay. Mensen die Philipsburg willen bezoeken om te shoppen of te dineren op de Boardwalk kunnen op de parkeerplaatsen langs de weg parkeren aan Walter Nisbeth Road of op het parkeerterrein in het hart van Philipsburg tegenover de Windward Island Bank.

In Simpson Bay hebben restaurants en bars hun eigen parkeerplaatsen. Als bezoekers geen parkeerplaats kunnen vinden vóór het restaurant of de bar die ze bezoeken, kan je gebruik maken van het open parkeerterrein naast de Simpson Bay Food Court. 

Noodnummers

Aan de Nederlandse kant 
Politiebureau: 911 of 108 voor de hotline van de politie
Ziekenhuis: 910
Ambulance: 912
Brandweer: 919

Aan de Franse kant 
Politiebureau: 17
Ziekenhuis: 18
Ambulance: 15

Bureau voor Toerisme Sint Maarten

Bezoek een van onze bezoekerscentra of ons hoofdkantoor voor toerisme als je op zoek bent naar tips en/of aanbevelingen voor je verblijf op Friendly Island. Ons personeel staat klaar om je te helpen met alle vragen die je hebt en je krijgt informatie uit de eerste hand, rechtstreeks van een local! Je kunt ook onze digitale gids downloaden of ons een e-mail of berichtje sturen via een van onze kanalen. Of kom gewoon even langs om gedag te zeggen. We vinden het altijd leuk om je welkom te heten op Friendly Island. 

Bezoek ons op een van onze locaties

Bezoekersinformatiestand Sint Maarten in de aankomsthal van Princess Juliana International Airport

Bezoekersinformatiestand Sint Maarten op Captain Hodge's Wharf, Philipsburg, bij de uitgang van de Cruise Port Water Taxi

Bureau voor Toerisme Sint Maarten op 6 Juancho Yrausquin Boulevard, Philipsburg